28 januari 2022

Eerste hulp bij mos in je gazon

2 min read

Heb je last van mos in je gazon? Dan wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk vanaf, want als tuinliefhebber weet je als geen ander hoe snel mos een volledig grasveld kan overnemen. Ben jij benieuwd hoe je op een milieuvriendelijke manier het mos in jouw gazon kunt bestrijden en je je gazon weer kunt herstellen? Lees dan snel verder voor de beste tips tegen mos in je gazon!

Hoe ontstaat mos in het gazon?

Mos kan door verschillende oorzaken ontstaan in je gazon. Zo kan het komen door schaduwrijke plekken in het gazon, foutief onderhoud, een te natte bodem, een slechte waterafvoer, een onvruchtbare bodem of een te zure bodem. 

Hoe kun je mosgroei voorkomen?

Wil je mosgroei in je gazon voortaan voorkomen? Zorg dan dat je je gazon goed onderhoudt; maai het regelmatig, voorkom de groei van schaduwplekken in je tuin door de beplanting regelmatig te snoeien en zorg voor een gezonde bodem. Zorg er dus voor dat de grond goed vruchtbaar is. Dit kun je onder meer doen door de zuurte van de grond in de gaten te houden en regelmatig een PH-waarde controle te doen. Is de grond te zuur? Dan kun je kalk strooien om, waar nodig, de zuurgraad van de grond te neutraliseren. 

Het natuurlijk verwijderen en bestrijden van mos

Heb je last van mosgroei in je gazon? Dan kun je het mos verwijderen met bovenstaande tips om mosgroei te voorkomen én door je gazon goed te verticuteren. Door te verticuteren snijd je verticaal in het gazon en verwijder je alle viltlagen en mos uit het gras. De verticale snijbeweging stimuleert ook een groeihormoon in het gras. 

Wanneer je bovenstaande acties ter voorkoming en bestrijding van het mos hebt uitgevoerd, heb je alle natuurlijke bestrijdingsopties uitgevoerd. Je kunt nu aan het herstel van je gazon gaan werken. Dit doe je allereerst door de grond te bemesten en te voorzien van de juiste voedingsstoffen. Hierna kun je nieuw graszaad kopen en dit gaan inzaaien. Zorg voortaan voor een goed onderhoud van je gazon met bovenstaande acties en je zult geen mosgroei meer in je gazon aantreffen!

Het chemisch verwijderen van mos 

Wil je mos chemisch bestrijden? Maak dan gebruik van ammoniumsulfaat of ijzersulfaat. Dit zijn chemische stoffen die ook vaak in meststoffen worden gebruikt. Ze beïnvloeden de PH-waarde van je gazon op zo’n manier dat het mos er niet goed meer kan groeien. Let wel goed op of jouw grassoort bestand is tegen ammoniumsulfaat, anders bestrijd je niet alleen het mos, maar ook jouw mooie, groene gras. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.