28 januari 2022

Een BMR prik halen voor je op vakantie gaat

2 min read

Wanneer je op vakantie gaat dan kan het zo zijn dat je bepaalde inentingen nodig. Deze prik moet je dan ook halen omdat je anders ziek kunt worden. Stel je gaat op vakantie naar een Aziatisch land of een Afrikaans land dan is het verstandig om de BMR prik te halen. BRM staat namelijk voor bof, mazelen en rode hond. Dit zijn ziektes die vooral bij kinderen gevaarlijk kunnen zijn. Ook volwassenen kunnen hier last van hebben. Voor je dan op vakantie gaat kun je kijken of je bestemmingsland een risicogebied is voor de BMR ziektes. Als dit het geval is moet je dus kijken of je inenting nog geldig is, zo niet dan moet je dus een nieuwe vaccin halen zodat je er beter tegen bent beschermd.

Symptomen

Er zijn natuurlijk verschillende symptomen wanneer je last krijgt van een van een van de BMR ziektes. Wanneer je de BMR prik gaat halen zul je veel minder kans hebben dat je de ziektes krijgt en als je het dan toch mocht krijgen dan zul je er veel minder last van hebben. Een paar van de symptomen zijn bijvoorbeeld, (hoge) koorts en andere griepklachten. Als je dan gaat kijken naar de mazelen dan zie je ook dat je hier vlekken van kunt krijgen over je lichaam die erg gaan jeuken. De vlekken zullen bruin van kleur zijn en het kan ook voorkomen dat vlekken na verloop van tijd in elkaar gaan overlopen. In hele heftige gevallen zul je zien dat je ook een oorontsteking of een longontsteking krijgt. Dit komt gelukkig niet vaak voor, maar om alles te voorkomen kun je dus een BMR prik nemen.

Wanneer mag je de prik niet nemen?

De BMR prik mag je niet altijd nemen. Zo mogen zwangere vrouwen bijvoorbeeld geen prik krijgen omdat dit dan invloed kan hebben op de zwangerschap en dus de baby. Dat is natuurlijk ook niet de bedoeling. Wanneer je zwanger probeert te worden zul je ook zien dat ze het afraden om zwanger te raken. Zo mag je dus 4 weken na de vaccinatie niet zwanger worden om risico’s te voorkomen. Verder mag je ook geen borstvoeding geven tot 4 weken na het vaccin. De stoffen kunnen namelijk ook in de moedermelk komen en dus indirect bij de baby. Verder is de mazelen ook een hele besmettelijke virus. Het wordt verspreid door druppeltjes vocht die je uitademt, hoest of niest. Bof en rode hond worden ook op deze manier verspreid maar zijn een stuk minder besmettelijk. Daarom is het dus zeer verstandig om een BMR vaccin te halen wanneer je naar een land op vakantie gaat waar de kans groot is dat je het virus hier oploopt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.